Slottsmustaren tillverkar idag äppelcidervinäger på Wenngarn. En unik plats med rik historia. I den gamla barockparken växer fortfarande äppelträd. Därför känns det extra hedrande att kunna ta tillvara på äpplen från platsen.

Vi producerar “Hälsovinäger”

Hur vi gör vår vinäger,

  • Vi mustar alla äpplen själva i klassisk korgpress med lägre tryck så att vi inte får med garvsyror från kärnorna. Det ger en mildare smak, men sämre utbyte. Det anser vi vara värt med den höga kvaliteten på råmusten.
  • Den ofiltrerade råmusten förs över för fermentation. Det innebär att vi pumpar över till öppna träfat speciellt tillverkade för oss på Varalövs Tunnfabrik i Skåne. Vi använder uteslutande svensk Ek i våra fat, som är helt nygjorda.
  • Vi tillsätter vinägermoder och lite vinäger till råmusten. Täcker över med duk så att vi får syresättning till fatet och skydd mot insekter. 
  • Fermentationen tar minst 3 månader enligt den långsamma Orleinsmetiden metoden. Det anser vi också vara värt, då vinägern blir mera organisk med tydlig “kropp”.
  • Den färdiga vinägern kan antingen tappas i våra frostade flaskor och etiketteras som “klassisk vinäger”, eller så går del av vinägern över till nästa process: tillverkning av “hälsovinäger”. Mer om det längre ner.

Hälsovinäger,

  • När själva vinägern är färdig, kan vi välja att förädla den genom att låta blanda i olika örter i nya ekfak, så de får dra ihop under viss tid.
  • Det är kända örter som har lite olika egenskaper och ger olika karaktär.
  • Man ska komma ihåg att det finns absolut inte konserveringsmedel tillsatt, bara naturliga ämnen.
  • Vinägern är inte pastöriserad, utan håller ett pH på c:a 3,22, vilket gör att den är otroligt stabil.
  • Den innehåller lite grums i botten, som är naturligt, vilket är “vinägermodern”. 
  • Det gör att var och en kan tillverka sin egen vinäger genom att addera vår “moder”. Som en surdeg eller filbunke.

Örter och svampextrakt som vi använder.

Rosenrot (Rhoidola Rosea)

  • Rosenrot växer i kärr och längs grusbottnade bäckar i fjällområden.
  • Det viktigaste innehållet är rosavin.
  • Användning av Rosenrot som medicinalväxt finns dokumenterad av Carl von Linné redan 1749.
  • Roten anses som uppiggande och vikingarna lär ha använt Rosenrot vid sina långa tröttande båtfärder. Även rymdfarare använder Rosenrot för bättre uthållighet.
  • Bra vid lågt blodtryck.
  • Det finns flera goda egenskaper som inte näms här men övervägande är att Rosenrot anses vara en av de effektivaste hälsoörter vi har i den norra hemisfären.
  • Vi har Rosenrot som en viktig produkt i vår Hälsovinäger med tydlig smak och lukt som passar både i morgonjuicen eller i matlagning.
  • Vår Rosenrot odlas och handplockas av vår leverantör Laponia Herbs från Tornedalen.
  • Det säkrar absolut högsta kvalitet och bästa utbyte av växten.

 

Var kan man hitta vår vinäger?

Bageriet på Wenngarn

Österby gårdsbutik

Stenhuset på Skokloster

Skokloster Hotell och Restaurang

Knocks i Sigtuna

Butiken på Landet Erikslunds gård

32 Rum och kök Sigtuna

Sigtunahöjden Restaurang “Skog”

Karins Skafferi

Feskarn i Saluhallen